Varför forskning?
Mitt namn är Niklas Johansson. Jag skulle nog beskriva mig själv som en akademiker med fokus på användarnytta. Efter att jag disputerade i ämnet informatik 2007 så kände jag att vetenskapen kan bidra med så mycket, men att det alltför ofta inte resulterar i så mycket mer än en publikation.
För mig så är det viktigt att forskning bedrivs i nära samarbete med företag eller organisationer som i slutänden erbjuder kunder sina tjänster. Då tycker jag att vetenskapen har lyckats. Jag är också fast övertygad om att det är användarnas eller kundernas behov som måste vara vägledande när en ny produkt eller tjänst ska tas fram. Problemet är att behov ibland är svåra att identifiera och då kanske till och med någon kreativ person är bättre lämpad att tolka influenser och tendenser i samhället och översätta dessa i kunders eller användares behov. Idag finns det antropologer som följer människor under flera dygn för att kunna observera och sedan tolka vilka behov som finns hos den observerade. Det finns också andra möjligheter att dokumentera händelser, situationer, platser för att få en så bra förståelse som möjligt om vad som kommer att efterfrågas.
Jag hoppas att vi inom projektet lyckas tänja lite på gränserna och möjliggöra att vi upptäcker nya problem och behov. Förhoppningsvis kan vi sedan utveckla en tjänst eller produkt som tillfredsställer det identifierade behovet. För om vi inte lyckas genomföra förändringen eller utveckla den helt nya tjänsten eller produkten, då är det väl tveksamt om vi överhuvudtaget ska bedriva forskning?