Lena Sundström - en av Caremas representanter i projektet



Hej! Lena Sundström är mitt namn och jag är kvalitetschef i Carema Omsorg.  Jag har 9 års erfarenhet som chef och ledare i privat äldreomsorg, men jag har också arbetat länge med fackliga frågor för Vårdförbundet. Då¨förstår ni att mitt yrkesval, en gång i tiden, var sjuksköterska. Jeg drivs av utveckling och är engagerad i att ge verksamheter stöd med att hitta bra system och metoder. Något jag lärt mig mer om de senaste åren är ISO standarderna 9001 och 14001, som alltså är fokus på kvalitet och miljö.

Jag ser fram emot arbetet i projektet och det resultat som kommer av att med vetenskapliga metoder få fram vad det är dagens och framtidens kunder vill ha för äldreomsorg.

Hälsningar från Lena

Susanne och Lena presenterar Carema

Carema har verksamhet inom både vård och omsorg. Vi driver bland annat vårdcentraler, närsjukhus, specialistkliniker, omsorgsboenden och äldreboenden åt kommuner och landsting i Sverige och Norge. Vi driver även verksamheter i egen regi. Vi kombinerar det lilla företagets närhet och engagemang med stor erfarenhet och kompetens. Vårt fokus är på den enskilda individens behov och på att maximera tid och resurser i det personliga mötet mellan vård- och omsorgstagaren och våra medarbetare.

Inom äldreomsorgen arbetar vi med verksamhetskonceptet Den Goda Dagen som är uppbyggt för att ge kunden en individanpassad vård och omsorg som bygger på omtanke och valfrihet. Carema Äldreomsorgs verksamhetsidé består av vår vision, våra strategier, vår syn på goda mellanmänskliga möten och på de värderingar som vägleder oss. Vi arbetar enligt Qualimax, som är Caremas ledningssystem enligt såväl kvalitet som miljö. Systemet är certifierat enligt ISO standard 9001 och 14001.

Lena Sundström, kvalitetschef och Susanne Lötbom, affärsutvecklingschef.



Varför forskning?



Mitt namn är Niklas Johansson. Jag skulle nog beskriva mig själv som en akademiker med fokus på användarnytta. Efter att jag disputerade i ämnet informatik 2007 så kände jag att vetenskapen kan bidra med så mycket, men att det alltför ofta inte resulterar i så mycket mer än en publikation.

För mig så är det viktigt att forskning bedrivs i nära samarbete med företag eller organisationer som i slutänden erbjuder kunder sina tjänster. Då tycker jag att vetenskapen har lyckats. Jag är också fast övertygad om att det är användarnas eller kundernas behov som måste vara vägledande när en ny produkt eller tjänst ska tas fram. Problemet är att behov ibland är svåra att identifiera och då kanske till och med någon kreativ person är bättre lämpad att tolka influenser och tendenser i samhället och översätta dessa i kunders eller användares behov. Idag finns det antropologer som följer människor under flera dygn för att kunna observera och sedan tolka vilka behov som finns hos den observerade. Det finns också andra möjligheter att dokumentera händelser, situationer, platser för att få en så bra förståelse som möjligt om vad som kommer att efterfrågas.

Jag hoppas att vi inom projektet lyckas tänja lite på gränserna och möjliggöra att vi upptäcker nya problem och behov. Förhoppningsvis kan vi sedan utveckla en tjänst eller produkt som tillfredsställer det identifierade behovet. För om vi inte lyckas genomföra förändringen eller utveckla den helt nya tjänsten eller produkten, då är det väl tveksamt om vi överhuvudtaget ska bedriva forskning?


RSS 2.0